Naslov novice

To je kratek opis novice

Večkrat se je zgodilo, da sem se zaljubil v problem

Gost prvega dogodka z investitorji je bil Jugoslav Petković, podjetnik in investitor, ki z nasveti in mentorstvom pomaga številnim slovenskim startupom. Jugoslav je soustanovitelj in direktor podjetja Flaviar, ki ljubiteljem žganih pijač omogoča, da vsak mesec pokusijo nov izbor najboljših žganih pijač. Podjetju se je najprej pridružil kot mentor in investitor. Pred tem je bil Jugoslav soustanovitelj največje slovenske spletne trgovine mimovrste=) in Domence. Med letoma 2006 in 2011 je deloval kot direktor obeh podjetij, ki sta v tem času zrasli s 5 milijonov € prodaje in 35 zaposlenih na več kot 20 milijonov € in preko 100 zaposlenih. Z njim smo se pogovarjali o investicijski strategiji v praksi. 


Angelski vlagatelj neprofesionalno vlaga svoj denar

Jugoslav angelskega vlagatelja definira kot osebo, ki neprofesionalno investira svoj denar, torej gre za osebo za katero tovrstno investiranje ne pomeni »full time job«. Tovrstno vlaganje je načeloma sprovedeno z namenom, da bi se nekaj novega naučil, svoje znanje istočasno delil z drugimi in če je sreča na tvoji strani tudi kaj zaslužil.


Dobro se je obdati z mladimi ljudmi, da začutiš njihove ideje

Po nekaj več kot 10 letih v podjetju, ki si ga soustvarjal začutiš, da je potrebno narediti še kaj drugega. Po tem, ko je operativno izstopil iz delovanja spletnega trgovca Mimovrste😊, je kmalu sledila še prodaja podjetja in glede na to, da je bil star zgolj kakšnih 30 let je vedel, da to še ne more biti konec njegove poslovne kariere. »Ker sem toliko let »bildal« svoje poslovne ideje sem vedel, da nimam niti ideje niti volje začeti ponovno nekaj podobnega sem se odločil, da moram najprej videti, kaj ljudje sploh delajo ter hkrati deliti svoje izkušnje in znanje. Naučil sem se, da se je dobro obdati z mladimi ljudmi, da začutiš njihove ideje vidiš njihovo vizijo in srečaš vse te nove tehnologije in načine dela. Tako pridobiš tudi dodatno širino in znanje, ki ga lahko apliciraš v svoje posle.«


Nekaj investicij je pomenilo »nulo«, medtem ko je pri mnogih šlo za vrnjen denar

Jugoslav pravi, da nima evidence koliko investicij je naredil, kar je seveda prvi znak, da je neprofesionalni investitor. Pravi, da je bilo v prvem letu 5 angelskih investicij. Nato se je preselil v San Francisco, kjer je bilo različnih priložnosti tako veliko, da je zgubil »track«. »V glavnem, če strnem bi rekel čez palec da sem v Sloveniji vložil v 5 – 10 start up podjetij, v Silicon Valley pa približno 20 le teh. Istočasno ocenjujem, da sem posredno preko »Silicon Gardens« dodatno vložil še v nekih 20 – 25 start up podjetij ter še mnogo preko drugih kanalov.« 

Povprečna višina investicije je znašala med 25.000 in 50.000 EUR. Statistike uspešnosti sicer ne vodi, a nekaj »exitov« je vseeno bilo. Nekaj investicij je pomenilo »nulo«, medtem ko je pri mnogih šlo za vrnjen denar. Obstoječi portfolio podjetij pa je precej bogat in večini zelo dobro kaže. Glede na to, da vsi ti obstajajo sedaj že kar nekaj let, pa načeloma ne predstavljajo več neke pretirano tvegane investicije.

Jugoslavu zelo dobro uspeva slediti trendom in sprejemati prave odločitve, kdaj skočit na pravi vlak. Zase pravi, da zasleduje neko mantro, da investiram v stvari za katere meni, da ima nek unikaten vpogled v ta posel ali ekipo. 


Če si zgradiš reputacija pri »founderjih« te kasneje le ti priporočajo

V Sloveniji se dogaja, da zaradi svoje preteklosti, ugleda in prepoznavnosti mnogokrat dobiva več ponudb ter možnosti za investiranje kot jih sploh uspe obdelati. »Sam osebno moram priznat, da se velikokrat borim za start up podjetje, da bi na strani investitorjev s katerimi investiram v to start up podjetje, dosegel višjo evalvacijo, čeprav je to v nasprotju z mojimi finančnimi interesi. Torej, če si zgradiš reputacija pri »founderjih« te kasneje le ti priporočajo novim »founderjem« in s tem si zagotoviš še dodatno uspešnost.« Mednarodno je zadeva precej težja. Sam je imel skozi različne programe možnost investirati v nekatera uspešna podjetja sicer pa je alternativa, da se skozi različne angelske liste lotiš investiranja, zgradiš dober odnos z ustanovitelji teh podjetij in si dolgoročno ustvariš tudi mednarodno reputacijo.


Večkrat se je zgodilo, da sem se zaljubil v problem 

»Večkrat se je zgodilo, da sem se zaljubil v problem oziroma priložnost, ki sem jo videl na trgu in sem to projiciral na ustanovitelja oziroma ekipo ter sem ob tem mislil, da smo »on the same page« vendar se je izkazalo, da nismo bili.Po drugi strani, če se »zaljubiš« v ekipo se mi ne zdi prevelik problem, saj v primeru, da dobro rokujejo s problemom, ki nastane in se znajdejo v nastali situaciji, je povsem možno, da boš investiral morda prihodnjič v njihov prihodnji poizkus.


Cilj angelskega investiranja je pomagati

Pravi, da je zanj definicija vodje oziroma nekega »leadershipa« odgovor na vprašanje, koliko ljudi bi menilo, da lahko njemu pripišejo določene zasluge za razvoj njihove kariere, za rast. »Torej, da so mnenja, da je »Jugo« tisti, ki jih je postavil na neko pot 15 let nazaj in vplival na njihovo oblikovanje. Skozi podobno prizmo bi prikazal tudi uspešnega angelskega investitorja, na način, da čim več ustanoviteljev meni, da brez tebe in tvojega znanja ter smernic, nebi nikoli prišli do tu, kjer smo.

Torej, če bo na koncu moje kariere vsaj en sam start up podjetnik menil, da brez mene zadeva nebi uspela, sem svoj cilj dosegel. Seveda bi še raje videl, če bi takšna podjetnika bila vsaj dva in da bi lahko to podjetniško mantro delila naprej.«Šolo za vlagatelje financira Slovenski podjetniški sklad, organizirajo pa jo izkušeni vlagatelji tveganega kapitala iz Kluba Poslovni angeli Slovenije in Kikštarterja v sodelovanju s SAŠA inkubatorjem in Katapultom. Več informacij lahko najdete na spletni strani www.solazavlagatelje.si ali linkedin strani: https://www.linkedin.com/company/šola-za-vlagatelje

Vsebinsko podporo za prejemnike finančnih produktov P2, SK75 ali SI-SK sofinancirata Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) v obdobju od 2018 do 2023 v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.