Aktualno

Aktualno

INTERVJU: EDVARD MEDIČ (4.11.2021)

Predstavljamo Edvarda Mediča, izkušenega angelskega investitorja. V pogovoru razkriva, da se investitor »oženi« z ekipo startupa, vendar z mislijo na izhod iz te zveze. Pove tudi, kakšne so razlike med mlajšimi in starejšimi investitorji in ugotavlja, da je lahko ego pogosto vzrok za težave v “zakonu” med investitorjem in podjetnikom.

Sam pravi, da je potrebno že ko investiraš razmišljati o tem kakšen bo izstop. Če ne vidiš potenciala za izstop, potem ne investiraj.

 
INTERVJU: GREGOR PIPAN (25.10.2021)

Gregor Pipan je že pred 20 leti soustanovil raziskovalno podjetje XLAB. Je tudi mentor številnim startupom, kot so denimo Koofer, Sentinel Marine Solutions, Datafy.it, Moj mojster in številnih drugih.

Poudarja razliko med investiranjem v delnice ali v zagonska podjetja. Pri delnicah spremljaš globalne gospodarske trende, politiko in posamične ekonomije ter borzna gibanja. Če investiraš v zagonsko podjetje pa investiraš v manjšo zgodbo. Bistveno bolje lahko kot podjetnik oceniš kam ta zgodba gre in kako se razvija. Lahko jim pomagamo in svetujemo in tako še dodatno oplemenitimo svoj denar, ki smo ga investirali

 
INTERVJU: MATEJA LAVRIČ (20.10.2021)

Tokrat predstavljamo Matejo Lavrič, direktorico korporativnega VC sklada Kolektor Ventures in članico ekipe Kolektor Digital, ki vlaga v zagonska podjetja s področja Industrije 4.0, bolj točno s področja robotike, umetne inteligence, obogatene in virtualne resničnosti, simulacijskih modelov in digitalnih platform. Njene izkušnje potrjujejo, da so ljudje najpomembnejši del v enačbi investiranja. Potem pa sledijo potencialno tržišče, poslovni model in produkt.

Ko se s startupi pogovarja kot predstavnica korporativnega sklada, se jim oči zasvetijo, ko omeni, da je Kolektor zanje »ultimativni peskovnik«, poligon za testiranje rešitev, ki omogoča izredno hitre razvojne cikle in iteracije.

 
INTERVJU: ERNEST ŽEJN (15.10.2021)

Tokrat predstavljamo izkušenega serijskega podjetnika in investitorja Ernesta Žejna, direktorja podjetja Žejn Group.ki razvija in ponuja rešitve za digitalno transformacijo podjetij.

Med drugim poudarja, kako pomembna je ekipa pri ustvarjanju startup »magije«. “Če ne poznam ekipe, ne morem sodelovati. Vrednote so zame ključne. Ljudje s podobnimi vrednotami, se zavohamo in če imamo isti set vrednot, ekipi zaupaš in je lažje z njimi delati.

Bolj ko je poslovni model trajnostno naravnan, bližje je mojim vrednotam in lažje v to podjetje investiram ter zaupam ekipi.”
Svoje znanje in izkušnje deli tudi kot mentor startupom v ABC pospeševalniku, je pa tudi ambasador v sklopu Združenja za informatiko in telekomunikacije pri GZS za Nemčijo, Avstrijo, Švico, Južno Ameriko, Kitajsko in Rusijo.

 
INTERVJU: ALJOŠA DOMIJAN (8.10.2021)

V posebni seriji epizod Šola za vlagatelje tveganega kapitala izkušeni serijski podjetnik in investitor Aljoša Domijan, ki je med drugim tudi partner v podjetju Gambit Trade, ki upravlja eno največjih slovenskih spletnih trgovin enaA.com, razkriva formulo uspešnega investiranja v startupe. Domijan je tudi lastnik in direktor podjetja Aguatera, ki deluje na področju vsebinskega marketinga ter predsednik organizacije G plus Quant, ki povezuje investitorje ter startup podjetja. Svoje znanje in izkušnje pa deli tudi kot aktiven mentor v ABC pospeševalniku.

V spodnjem podcastu je ponudil odlične iztočnice za investitorje začetnike:

  • Formula uspeha investiranja v startup je: investiraj predvsem v ljudi in šele potem v poslovno idejo.
  • Pomembno je, da se startupi ukvarjajo s področjem, ki jih sam razumeš.
  • Z investiranjem v startupe pričneš, ko v svojem podjetju in ekipi spoznaš, da ne moreš obvladovati vseh področij in ne znaš vsega. V končni fazi pa pridobiš dobiček in novo znanje za podjetje.

Program financira