Aktualno

Aktualno

 INTERVJU: MATEJA LAVRIČ (20.10.2021)

Tokrat predstavljamo Matejo Lavrič, direktorico korporativnega VC sklada Kolektor Ventures in članico ekipe Kolektor Digital, ki vlaga v zagonska podjetja s področja Industrije 4.0, bolj točno s področja robotike, umetne inteligence, obogatene in virtualne resničnosti, simulacijskih modelov in digitalnih platform. Njene izkušnje potrjujejo, da so ljudje najpomembnejši del v enačbi investiranja. Potem pa sledijo potencialno tržišče, poslovni model in produkt.

Ko se s startupi pogovarja kot predstavnica korporativnega sklada, se jim oči zasvetijo, ko omeni, da je Kolektor zanje »ultimativni peskovnik«, poligon za testiranje rešitev, ki omogoča izredno hitre razvojne cikle in iteracije.

 
INTERVJU: ERNEST ŽEJN (15.10.2021)

Tokrat predstavljamo izkušenega serijskega podjetnika in investitorja Ernesta Žejna, direktorja podjetja Žejn Group.ki razvija in ponuja rešitve za digitalno transformacijo podjetij.

Med drugim poudarja, kako pomembna je ekipa pri ustvarjanju startup »magije«. “Če ne poznam ekipe, ne morem sodelovati. Vrednote so zame ključne. Ljudje s podobnimi vrednotami, se zavohamo in če imamo isti set vrednot, ekipi zaupaš in je lažje z njimi delati.

Bolj ko je poslovni model trajnostno naravnan, bližje je mojim vrednotam in lažje v to podjetje investiram ter zaupam ekipi.”
Svoje znanje in izkušnje deli tudi kot mentor startupom v ABC pospeševalniku, je pa tudi ambasador v sklopu Združenja za informatiko in telekomunikacije pri GZS za Nemčijo, Avstrijo, Švico, Južno Ameriko, Kitajsko in Rusijo.

 
INTERVJU: ALJOŠA DOMIJAN (8.10.2021)

V posebni seriji epizod Šola za vlagatelje tveganega kapitala izkušeni serijski podjetnik in investitor Aljoša Domijan, ki je med drugim tudi partner v podjetju Gambit Trade, ki upravlja eno največjih slovenskih spletnih trgovin enaA.com, razkriva formulo uspešnega investiranja v startupe. Domijan je tudi lastnik in direktor podjetja Aguatera, ki deluje na področju vsebinskega marketinga ter predsednik organizacije G plus Quant, ki povezuje investitorje ter startup podjetja. Svoje znanje in izkušnje pa deli tudi kot aktiven mentor v ABC pospeševalniku.

V spodnjem podcastu je ponudil odlične iztočnice za investitorje začetnike:

  • Formula uspeha investiranja v startup je: investiraj predvsem v ljudi in šele potem v poslovno idejo.
  • Pomembno je, da se startupi ukvarjajo s področjem, ki jih sam razumeš.
  • Z investiranjem v startupe pričneš, ko v svojem podjetju in ekipi spoznaš, da ne moreš obvladovati vseh področij in ne znaš vsega. V končni fazi pa pridobiš dobiček in novo znanje za podjetje.

Program financira