Predstavitev

O Šoli za vlagatelje tveganega kapitala

»Bodi prestrašen, ko so drugi pohlepni, in bodi pohlepen, ko so drugi prestrašeni.«
Warren Buffett

KDAJ? november 2021
KJE? virtualno & brezplačno 

Si želite vlagati v obetavna start-up podjetja, pa ne veste kako? 
Ali znate oceniti potencialno investicijsko priložnost, ko se le-ta pojavi?
Kako upravljati tveganja pri investiranju v zgodnji fazi razvoja start-up podjetja? 
Kdaj je pravi čas izstopa iz naložbe in kako pri tem ustvariti dober donos?

 

Ali ste vedeli, da kar 80% zagonskih ali start-up podjetij ne doseže svojega cilja in ugasnejo še preden postanejo uspešno in dobičkonosno podjetje? Kljub tej, na videz neugodni statistiki, so zasebni vlagatelji samo v prvi polovici leta 2021 vložili neverjetnih 49 mlrd EUR v evropska podjetja v tem naložbenem razredu!

Zakaj je temu tako? Ker številke govorijo, da je investicijsko področje tveganega kapitala privlačno, hkrati pa tudi precej drugačno od ostalih. In zato ni za vsakogar! Posebnega ga dela predvsem dejstvo, da so v njem lahko uspešni le tisti vlagatelji, ki so poznavatelji specifike in zakonitosti na tem področju. 

Si želite postati del uspešnih vlagateljev in se učiti od najboljših?

 • ABC Accelerator organizira, v sodelovanju s South Central Ventures, virtualno Šolo za vlagatelje tveganega kapitala!
 • S pridobljenim znanjem boste udeleženci izobraževanja oblikovali ali utrdili kompetence na področju vlaganja v zagonska podjetja.

Komu je Šola za vlagatelje tveganega kapitala namenjena?

 • Vsem potencialnim vlagateljem, ki imajo interes, a ne vedo kje in kako začeti, ter vlagateljem, ki si želijo osvojiti dodatno znanje. 
 • Pridobili boste temeljit vpogled in s tem nadgradili poznavanje delovanja start-up podjetij. 
 • Spoznali boste posebnosti, katere mora osvojiti vsak uspešen vlagatelj predno se odloči za naložbo v obetavni start-up. 
 • Vzpostavili boste zavedanje, da investicija v start-up ni klasična investicija, saj visoka inovativnost podjetja omogoča hitro rast. S tem občutno poveča možnosti za oplemenitenje investicije, hkrati pa prinaša tudi tveganja, katera je potrebno prepoznati in obvladovati.
 • Prav tako boste pridobili veščine in tehnike, kako oceniti potencialno investicijsko priložnost in kako z investicijo upravljati do izstopa iz start-up podjetja. 

Izkušeni vlagatelji in strokovnjaki bodo z vami delili primere iz prakse. Naj omenimo zgolj nekatere: 

 • Jure Mikuž, glavni upravljavec preko sto milijonskih skladov tveganega kapitala »South Central Ventures« s sodelavci;
 • Gregor Rebolj, sklad Silicon Gardens, prekaljeni vlagatelj z uspešnim izstopom iz naložb tveganega kapitala; 
 • Peter Globokar, ki v tujini že dolga leta deluje kot vlagatelj in M&A svetovalec;
 • Dean Mikolič, P&S, eden od pionirjev vrednotenja podjetij pri nas.

Vsa predavanje bodo potekala preko spleta, v okviru dveh modulov: Investiranje in Izstop, začenši z osnovnimi znanji, katera se bodo v nadaljevanju programa poglabljala.

Šola je namenjena »iz prakse za prakso«. V vsaki karieri izkušenega vlagatelja so bile odlične, a tudi zgrešene investicije. Učenje iz izkušenj je najbolj učinkovito in dragoceno, zato bodo primeri iz prakse prevladujoč način podajanja tematike.

  

Z izpolnitvijo prijavnice si boste rezervirali mesto v skupini udeležencev na vseh predavanjih in zagotovili obveščanje o drugih aktivnostih.

Program sofinancirata Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) od 2018 do 2023 v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike od 2014 do 2020. Udeležba v programu je brezplačna. Šola za vlagatelje tveganega kapitala je del startupPlus programa.

»Najboljša investicija danes je investicija vase.«
Warren Buffett

Program financira